de David Zeoli
Obezitatea este o problema ce ia amploare in lumea industrializata; ea nu tine doar de a manca mai putin si de a efectua mai multe exercitii fizice, ci de consumarea unor alimente hranitoare ce nu sunt compromise de catre metodele agriculturii moderne si de procesele de fabricatie.
Cresterea dramatica a obezitatii si a bolilor conexe cu aceasta
Filmul documentar american Super Size Me urmareste experimentul unui tanar care doreste sa afle ce se va intampla daca va manca timp de o luna intreaga, in fiecare zi, hrana de tip fast food. Privim cum Morgan Spurlock inregistreaza experienta sa de a consuma mancare de la McDonald de trei ori pe zi timp de 30 de zile. Pe masura ce povestea se desfasoara, invatam din ce in ce mai multe despre problema cresterii obezitatii in SUA. Intre timp, putem urmari o investigatie amanuntita a efectelor fizice, mentale si emotionale ale consumului excesiv de hrana de tip fast food.
Asa cum probabil am fi putut ghici, Spurlock se simte rau si se ingrasa foarte repede. Ceea ce este surprinzator este faptul ca se ingrasa mai repede si se simte mai rau decat ar fi putut anticipa insasi echipa lui de medici. Acest experiment in domeniul dieteticii ridica o intrebare importanta: este cu adevarat consumul de mancare gen fast food cauza dramaticei inmultiri a numarului de persoane bolnave de obezitate? Si ce face de fapt ca mancarea gen fast food sa fie atat de nesanatoasa pentru noi? Exista si alti factori implicati?
Acestea sunt niste intrebari pertinente pentru noi toti deoarece obezitatea nu mai este doar o problema a americanilor. Ea se raspandeste in jurul lumii cu o rata din ce in ce mai mare. Conform estimarilor actuale exista un miliard de adulti supraponderali in lume, dintre care 300 de milioane sunt din punct de vedere clinic obezi. Doar in Statele Unite numarul acestor persoane s-a dublat in ultimii 20-25 ani.
Estimarile actuale arata ca 30% din populatia intregii SUA sufera de obezitate si 65% dintre acestia sunt supraponderali. Din moment ce unul dintre cele mai mari exporturi din lumea occidentala este cultura americana, nu este de mirare ca obiceiurile noastre - si prin urmare problemele noastre de sanatate - se raspandesc cu viteza in intreaga lume. In alte tari ale lumii cum ar fi Rusia, Germania, si Republica Ceha, rata obezitatii la adulti este cuprinsa intre 23% si 26%.
In Australia, aproximativ 20% din intreaga populatie este obeza. In Marea Britanie si Canada, rata obezitatii in randul adultilor este mai apropiata de 15%. Aceste valori cresc deoarece a avut loc de asemenea o uimitoare crestere a numarului de copii supraponderali si bolnavi de obezitate. Se estimeaza ca in SUA, 22 de milioane de copii sub varsta de 5 ani sunt clinic obezi. Acest numar este de doua ori mai mare decat cel din 1980.
La adolescenti aceasta rata este si mai alarmanta deoarece s-a triplat din 1980, ajungand in cazul acestora de la 5% la 16% cat este in prezent. Organizatia Mondiala a Sanatatii este foarte constienta de ceea ce acum se numeste epidemia de "globezitate". Ea ne aduce la cunostinta ca multe dintre bolile cronice grave asociate cu obezitatea duc la cheltuirea in intreaga lume a miliarde de dolari datorita costurilor servicilor de sanatate publica si a orelor de lucru pierdute.
Obezitatea se afla pe locul doi - dupa fumat - in topul cauzelor bolilor ce pot fi prevenite. Obezitatea constituie un factor major de risc in arterioscleroza, diabet si cancer - boli ale societatii industrializate moderne. Riscul de infarct, atac cerebral si depresie - nemaimentionand aici numeroasele afectiuni non-fatale incluzand degenerarea articulatilor si gastritele - este mult mai mare in randul obezilor. In film putem vedea cum Spurlock considera in mod evident ca industria este cel mai mare contribuabil la aceasta problema.
El repeta dogma actuala in privinta obezitatii, desi majoritatea dintre noi cunoastem deja aceasta poveste. In primul rand, el afirma ca consumam mult prea multa mancare, prea multe calorii. In al doilea rand, ne spune ca mancam prea multe grasimi. In al treilea rand, afirma ca nu facem suficiente exercitii fizice. Am auzit deja aceste explicatii de nenumarate ori. Oare nu facem suficient efort? Sau problema este de fapt alta? Mai departe se gaseste o lista a credintelor colective pe care le avem in privinta obezitatii:
1. Obezitatea este rezultatul unui consum de mancare in exces, a faptului ca mancam prea multe calorii.
2. Obezitatea este rezultatul consumului excesiv de grasimi saturate. Consumul de grasime - in special de grasimi animale - duce la ingrasare.
3. Obezitatea este rezultatul unei lipse de vointa si a unei slabiciuni de caracter.
4. Obezitatea este o caracteristica determinata genetic, cum este de exemplu si culoarea ochilor si nu se poate face nimic in aceasta privinta.
5. Obezitatea este cauzata de nepasare, lacomie si lipsa de "fibra morala".
6. Obezitatea este cauzata doar de lipsa de miscare fizica.
Toti am banuit la un moment dat ca mancarea gen fast-food si bomboanele nu sunt bune pentru noi. Procentul de americani care frecventeaza in mod constant fast-food-urile este probabil de aproximativ 20%, cu toate acestea procentajul de americani supraponderali este de aproape 65%.
In mod evident, conexiunea obezitate - fast-food nu poate fi facuta vinovata de toate acestea. Avem atat de multa incredere in dieta noastra bazata pe "carne si cartofi", dar nu reusim sa admitem ca, chiar si aceste mancaruri sunt diferite de cum erau odinioara. Carnea provine de la animale bolnave si este plina de hormoni, antibiotice si alte medicamente. Calitatea proteinelor si grasimilor din carne a fost in mod radical alterata datorita dietei aberante cu care aceste animale au fost crescute.
Cartofii au fost modificati genetic si tratati cu pesticide puternice si persistente, cu fertilizatori sintetici si alti aditivi. In trecut se stia ca hrana cumparata de la supermarket pentru a fi gatita acasa era de o calitate mult superioara mancarii pe care o cumparam de la fast-food-uri. Insa in zilele noastre nu mai putem face aceasta presupunere. Poate ca de fapt refuzam sa acceptam care este adevarata stare a alimentelor noastre. In orice caz, industria agricola este incantata de faptul ca dam vina pe mancarea gen fast-food, deoarece deturneaza atentia publicului de la ei.
Faptul cel mai trist este ca mancarea pe care o cumparam de la McDonald si mancarea pe care o cumparam de la supermarket nu mai este atat de diferita pe cat era odinioara.
La un anumit nivel ne simtim ca si cum, in prezent, am avea situatia sub control. Guvernul si autoritatiile medicale si-au efectuat studiile si si-au facut cunoscute recomandarile. Lucrurile se desfasoara pentru ei asa cum au fost planuite. Totusi situatia necesita cu disperare efectuarea unei analize mai profunde si dobandirea unei mai mare intelegeri.
Trebuie sa privim obezitatea dintr-o perspectiva diferita pentru a putea modifica modul in care evolueaza lucrurile. Modul nostru curent de abordare a problemei nu va putea duce la rezolvarea ei. La fel ca si radacinile ei, obezitatea este simptomul unei probleme mult mai mari. Utilizarea unui punct de vedere mai holistic, la fel cum este cel oferit de catre sistemele de medicina traditionale ar putea oferi o intelegere mai profunda asupra acestei situatii dificile.
Teoria galetii
Explicatia populara a obezitatii este bazata pe "teoria galetii". Aceasta ipoteza afirma ca organismul uman este ca o galeata: hrana pe care o punem inauntru umple galeata, iar exercitiile pe care le efectuam golesc galeata. Astfel ca, oamenii care cresc in greutate isi umplu de fapt in exces si-si golesc prea putin galetiile. Mesajul care ne-a fost bagat pe gat este ca mancam de fapt mult prea mult si facem mult prea putine exercitii fizice. Dar este mult mai mult decat atat!
Aceasta teorie presupune ca toate caloriile pot fi tratate in mod egal, ca toate au acelasi impact asupra sanatatii si bolilor. Ea omite sa ia in considerare diferentele dintre mancarea produsa intr-un mod sanatos si mancarea produsa intr-un mod nesanatos. Omite sa ia in considerare diferenta dintre calitatile particulare asociate cu fiecare categorie de mancare. Uita sa ia in considerare nevoile reale ale corpului uman.
In primul rand, ignora totii ceilalti factori care contribuie la aparitia obezitatii pe langa consumul excesiv de mancare si lipsa de exercitiu. Teoria galetii pleaca de la presupunerea ca toate procesele organismului sunt intacte si se desfasoara normal intr-o persoana care devine obeza, dar situatia nu pare sa stea asa.
Va trebui sa renuntam la ideea ca obezitatea este rezultatul unor mecanisme fiziologice normale. Pentru ca organismul sa produca acel tip de acumulari patologice ce apar in cazul obezitatii, trebuie ca el sa se afle intr-un mod de functionare diferit de cel normal. Lucrurile se petrec ca si cum corpul ar functiona intr-un mod de supravietuire, creand astfel acest tip de corp obez ca pe o ultima incercare de a pastra viata in conditii neobisnuit de aspre, atat interne cat si externe.
Cu siguranta exista o multime de perturbari functionale, de anomalii hormonale si metabolice si de influente patogenice. Banuiala mea este ca nu poti lua o persoana normala, sanatoasa si sa o transformi intr-un individ obez doar prin supra-alimentatie si lipsa de exercitii fizice.
Printre alti posibili factori implicati in obezitate se numara si multiplele deficiente nutritionale, disfunctionalitati ale organelor, dependentele, depresia, epuizarea si sentimentele de gol psihologic si spiritual. A spune unei persoane obeze ca trebuie sa manance mai putin si sa faca mai multe exercitii este mult prea simplist pentru a putea constitui o stategie eficienta in combaterea acestei probleme complexe. Si acesta este exact punctul in care ne aflam in acest moment. Este necesar sa realizam o evaluare completa a situatiei si sa luam in considerare toate aspectele cu care ne confruntam.
Oamenii devin obezi dintr-o multime de motive, sau mai degraba ca rezultat al unor factori multipli. Este de asemenea adevarat faptul ca trebuie sa examinam mai indeaproape ceea ce mancam: care mancaruri le consumam mai mult si care mai putin. Consumul de grasimi ne face cu adevarat mai grasi? Oamenii au mancat o multime de grasimi pentru o lunga perioada de timp. Anumite culturi isi extrag 70% din calorii din grasimi si acest lucru a fost adevarat pentru multe generatii timp de mii de ani.
De ce acum avem atit de multe probleme cu ele? Dintotdeauna am consumat grasimi in mancare - acest lucru nu s-a schimbat. Lucrul care s-a schimbat este tipul de grasime pe care il consumam. De exemplu, consumul de grasimi din lapte a scazut constant in ultimii ani. In mod asemanator, consumul de ulei de nuca de cocos a scazut in mod abrupt comparativ cu o perioada de doar cateva decenii in urma.
Intre timp, consumul de uleiuri vegetale a crescut extrem de brusc - fara indoiala datorita faptului ca acest tip de grasimi (in special uleiurile hidrogenate si cele partial hidrogenate) constituie ingredientul principal in multe dintre mancarurile preambalate pe care le cumparam de la supermarket.
Un alt ingredient dubios care este deseori gasit alaturi de uleiurile vegetale hidrogenate este siropul cu un continut mare de fructoza obtinut din porumb. La ora actuala consumam din aceste doua ingrediente mai mult decat niciodata. Experienta mea in tratarea unor bolnavi de obezitate in cadrul unei practici clinice "alternative" sugereaza ca obezitatea prezinta un scenariu mult mai complicat decat simpla absorbtie a unui exces de calorii si lipsa de exercitiu.
Examinarea bolnavilor mi-a aratat ca nu este vorba doar despre un exces de tesuturi, ci sunt prezente in acelasi timp si mari deficiente. In stiinta occidentala am compara aceste tipuri de deficiente cu lipsa de vitamine, minerale si enzime si cu epuizarea glandelor endocrine. In practica clinica este de asemenea foarte obisnuit sa vedem pacienti cu o acumulare excesiva de reziduuri corporale si concomitent cu o deficienta de elemente necesare unei bune sanatati.
Procesul prin care aceasta transformare are loc are anumite caracteristici care coincid cu modul de viata american si cu ideologia occidentala. Este inerent in alegerile noastre nutritive, in modul in care avem grija de corpurile noastre, in modul in care abordam propriile emotii, munca, nasterea copiilor si asa mai departe. De multe generatii nu am mai avut o abordare cu adevarat constienta si sanatoasa asupra vietii.
Problema nu se limiteaza pur si simplu la grasimea acumulata. Trebuie sa luam in considerare faptul ca mancarurile procesate si preparate pe care le cumparam de la supermarket nu sunt la fel de usor de digerat ca si echivalentele lor naturale. Drept rezultat, exista multe lucruri care sunt absorbite prin intestin in sange, si care nu pot fi asimilate prin intermediul functiilor normale ale corpului.
Obezitatea este o combinatie de acumulari din acest tip de materiale nedigerabile cuplata cu energii corporale epuizate, rezerve endocrine epuizate si o capacitate digestiva slabita. Rezultatul final este o pierdere a complexitatii la nivelul intregului sistem; corpul se transforma intr-o punga de gunoi plina cu lucruri de care nici nu are nevoie si nici nu este capabil sa le digere sau sa le elimine.
In exterior, putem vedea ca lucrurile sunt in mod clar diferite. Nici macar nu le mai spunem grasi, pentru ca stim ca este vorba despre altceva. "Celulita", "deseuri in corp", "pneu de rezerva", "burta de bere". Chiar si in limbajul comun stim ca este vorba despre altceva decat despre niste depozite normale de grasime.
Grasimea din corpul unui obez are de fapt o chimie diferita de aceea gasita in corpul unei persoane sanatoase. Fiecare celula din corpul unei persoane (fie ea obeza sau nu) are o anumita cantitate de grasime in ea. Membrana celulara care formeaza bariera care defineste fiecare celula este numita invelis fosfolipidic si este compusa din grasime - intr-o celula sanguina tipica se gasesc aproximativ 30% grasimi saturate si 30% grasimi nesaturate. Aceasta inseamna ca exista un invelis din molecule de grasime care formeaza suprafata oricarei celule.
La fel cum un balon pastreaza aerul in interior, tot asa membrana celulara contine toate componentele celulei. Fiecare celula din corp este construita in acelasi mod. La nivelul membranei celulare se desfasoara o intensa activitate. Hormonii si alte molecule se ataseaza de membrana si fac ca celula sa se angreneze in toate functiile esentiale ale vietii.
Tot ceea ce ii este necesar celulei pentru a putea functiona si supravietui trebuie sa treaca prin membrana. Membrana celulei trebuie sa actioneze ca o "bariera de selectie", ceea ce inseamna ca trebuie sa permita in mod selectiv anumitor molecule sa treaca prin ea, prevenind in acelasi timp trecerea materialelor nedorite.
Aceste membrane au nevoie de o aprovizionare constanta cu noi molecule de grasime, pentru a le inlocui pe cele care au fost pierdute prin intermediul diferitelor procese. Trebuie sa existe disponibila o combinatie potrivita de grasimi saturate si nesaturate, de buna calitate, in scopul de a asigura functionarea corecta a acestor structuri complexe. Daca nu sunt prezente in sange moleculele de grasime potrivite, corpul va incorpora orice fel de molecule de grasime disponibile.
In cazul oamenilor obezi, membranele celulare contin un amestec denaturat de molecule de grasime. Drept rezultat celulele nu mai sunt capabile sa functioneze normal. Membrana nu mai poate functiona ca o bariera selectiva, iar celula lasa sa intre inauntrul ei orice pluteste in fluxul sanguin. Pe masura ce moleculele de grasime sporesc din ce in ce mai mult, ele permit acumularea a si mai multe lipide necorespunzatoare.
Anumite componente sanatoase cum ar fi de exemplu lipazele enzimatice, care descompun moleculele de grasime, sunt in mod clar absente. Grasimea in sine poate fi utilizata ca zona de depozitare a substantelor solubile in grasime, multe dintre toxinele din mediul inconjurator fiind solubile in grasime: ele sunt "uleioase" in opozitie cu cele "apoase".
Drept rezultat, tesuturile grase acumuleaza aceste deseuri toxice si le depoziteaza un timp nedefinit. Grasimea este capabila sa isi sintetizeze propriile substante potential toxice: estrogenul de exemplu este produs de catre tesuturile de grasime atat la femei cat si la barbati.
In timp ce pentru o buna stare de sanatate este esentiala o cantitate echilibrata de estrogen, atunci cind acesta se gaseste in cantitati prea mari poate provoca tot felul de probleme. Estrogenul contribuie la cresterea si construirea tesuturilor astfel ca ajuta la mentinerea grasimii in organism. De asemenea el este un potential factor de crestere a tumorilor.
Denaturarea surselor de hrana
Nu putem da vina pe fast-food-uri pentru toate necazurile noastre. Mancarea facuta in intregime din amestecuri fabricate industrial sunt regula standard pe piata de astazi. Ingredientele produse in laborator, cum ar fi de exemplu uleiurile partial hidrogenate si cele hidrogenate, pe care multe studii le-au pus in legatura cu aparitia a o multime de boli degenerative cronice cum ar fi diabetul, cancerul si obezitatea, se gasesc in aproape toate mancarurile impachetate.
Conservantii, materialele de umplutura si indulcitorii sunt adaugati in mancarea noastra. Este dificil de gasit intr-un supermarket produse care nu contin zahar sau sirop cu un continut mare de fructoza obtinut din porumb. Organismele modificate genetic sunt deja ceva obisnuit, conform estimarilor aproximativ 70% din toate mancarurile prelucrate continand asa ceva.
Se pare ca industria agricola nu simte nici o remuscare in fata manipularilor nesfarsite la care supun resursele noastre de hrana, din moment ce planuieste ca in viitor aceste proceduri sa devina si mai raspandite. Atat timp cat ramanem in necunostinta de cauza si indiferenti fata de aceste actiuni, ni se vor vinde in continuare acelasi tip de produse care conduc la obtinerea celor mai mari profituri pentru industrie.
Se pare ca bunastarii consumatorului i se acorda putina consideratie, pe primul loc fiind strategiile de marketing care incearca sa promoveze aceste adevarate deseuri ca fiind sanatoase. Multii indivizi care cumpara si consuma mancare provenita din industria agricola par a nu cunoaste modul in care este de fapt aceasta produsa. Nu este o coincidenta faptul ca mare parte din aceasta informatie este ascunsa publicului. Animalele produse in masa de catre industria agricola sunt tinute in medii extrem de inghesuite.
Ele sunt hranite cu orice este mai ieftin, inclusiv carcase de animale "reciclate". Le sunt date medicamente, hormoni si antibiotice doar pentru a nu muri inainte de a creste suficient de mult. Toate aceste procese nefiresti modifica profund structura carnii, ducand la schimbarea balantei acizilor grasi, rezultand o lipsa de omega-3 concomitent cu o supra-abundenta nesanatoasa de omega-6. Acest lucru adauga in carne multe toxine si substante chimice.
Multe orase au piete de desfacere pentru fermieri, unde producatorii locali vand mincare direct publicului larg. Cooperativele agricole care ajuta economia locala au inceput din nou sa castige in popularitate, ca o alternativa la retelele obisnuite de supermarket-uri. In plus, exista multe ferme organice si biodinamice deschise pentru publicul larg. Sunt disponibile pe internet mai multe site-uri ce ofera ajutor publicului in gasirea unui vanzator local.
Fundatia Weston A. Price ajuta oamenii de decenii, furnizand o multime de informatii referitoare la hrana sanatoasa si locurile unde poate fi ea gasita (pentru aceasta vizitati: www.westonaprice.org sau www.realmilk.com).
Un alt site interesant ce ofera informatii asemanatoare este http://www.themeatrix.com; incercati neaparat sa vizionati video-clipul! O minunata carte de bucate, ce contine informatii excelente despre nutritie si alimentatie este Nourishing Traditions de Sally Fallon si dr. Mary Enig. Aceste referinte sunt furnizate spre beneficiul celor care doresc sa abordeze o dieta mult mai sanatoasa.
Tendinta actuala de tratare a obezitatii este de a se plasa intreaga responsabilitate pentru aceasta problema pe umerii celor care sunt cei mai afectati de ea. In anumite privinte aceasta abordare este corecta. Daca oamenii s-ar opri din a cumpara acel tip de mancare care este vandut in supermarket-uri, atunci industria alimentara s-ar opri din a le mai produce si prin urmare supermarket-urile nu ar mai vinde asa ceva.
Daca producatorii de alimente au sau nu vreo obligatie fata de consumatori, acest lucru este dincolo de scopul acestui articol. De asemenea, daca reclamele din mass-media au vreun efect asupra consumatorismului in masa, si prin urmare asupra obezitatii, asa cum multi au sugerat, si acest lucru iese in afara intentiilor acestui articol.
Chiar daca suntem cu totii expusi la procese de socializare care ne-au condus la o viata caracterizata de consumism in masa, fiecare dintre noi are capacitatea de a schimba oricare dintre aceste comportamente, in orice moment. Poate ca primul pas consta in a deveni constienti de ceea ce se petrece.
Aspectele psiho-spirituale ale obezitatii
Una dintre cele mai importante componente psihologice ale obezitatii este dependenta. Oamenii mananca din multe motive: pentru distractie, pentru a se consola, ca un substitut pentru sex, sau orice altceva. Cand asemenea comportamente sunt abordate in mod excesiv, ele cultiva automultumirea, acest lucru avand drept rezultat incapacitatea de a isi asuma riscuri si de a incerca ceva diferit.
Exista un gol spiritual care este asociat cu obezitatea, situatie in care oamenii incearca sa isi creeze o stare de implinire interioara in diferite moduri cu ajutorul mancarii. Se pare ca fiecare dintre noi trebuie sa faca fata la o multime de stresuri si conflicte interne, care necesita realizarea unei introspectii pentru a se ajunge la o rezolvare.
Dar atat timp cat ne auto-tratam si ne anesteziem cu ajutorul unei diete sarace, va fi dificil sa avem acces la aceste probleme profunde. Natura dependentei este sa ne tina intr-o stare in care in mod constant trebuie sa facem fata suferintei cauzate de ceva profund si necunoscut din noi. Pana nu incepem sa renuntam putin la dependenta, nu vom reusi niciodata sa vedem ce cauzeaza de fapt suferinta si starea de gol interior.
Dependenta de mancare poate deveni aproape secundara in raport cu complacerea in sentimente si ganduri auto-distructive. Cand suntem plini de sentimente negative cum ar fi lipsa de respect fata de sine, sentimentul de neajutorare si lipsa de speranta, toate acestea nu contribuie deloc la un rezultat mai bun.
Mentinerea in stari emotionale neplacute creaza stagnare si blocaje in organe, impiedicand buna lor functionare. Pentru a depasi dependenta trebuie sa traim ca niste oameni intregi. Toate diferitele aspecte ale vietii trebuie sa fie angrenate si gustate. Trebuie sa fim prezenti, cel putin intr-o anumita masura, in toate procesele noastre - psihice, emotionale, mentale si spirituale. In momentul in care neglijam oricare dintre aceste parti ale noastre, degenerarea este inevitabila.
In societatea moderna, avem tendinta de a lua in considerare doar aspectele fizice ale corpului noastru. Orice altceva ce tine de minte sau de emotii este exilat in domeniul creierului si al sistemului nervos. Cu toate acestea, in interiorul fiecarui organ exista o conexiune intre aceste nivele diferite. Multe sisteme traditionale de medicina recunosc inteligenta care este prezenta in tesuturile din fiecare parte a corpului.
In interiorul fiecarui organ exista tipare emotionale si de gandire. Aceste energii constituie o parte inseparabila a organului, exact la fel ca si substanta fizica. Iar aceasta componenta energetica poate deveni la fel de bolnava si de disfunctionala.
Deciziile noastre dietetice au efect nu doar asupra tesuturilor fizice ci si asupra sanatatii noastre mentale si emotionale. In momentul in care facem legatura dintre dereglarile psiho-spirituale cum ar fi depresia si obezitatea, facem uneori presupunerea ca problema consta doar in conduita noastra alimentara. Insa medicina orientala leaga emotiile direct de functionarea corecta a organelor.
Conform acestui mod de gandire, cresterea in greutate poate fi de fapt rezultatul direct al unor sentimente de depresie, indiferent de orice schimbare aparuta in dieta. Experimentarea in mod continuu a anumitor emotii si ganduri poate avea ca efect scaderea eficientei functionale a organelor interne. Nu doar sentimentele pot fi depresive, ci oricare parte a corpului
Boala este inevitabila atunci cand organele nu functioneaza corect datorita efectelor negative ale unei diete incorecte combinate cu efectul de incetinire al emotiilor depresive. Cand exista traume emotionale, emotii reprimate si excese emotionale, toate acestea pot avea consecinte negative si asupra organelor interne. Tesuturile fizice si sfera emotionala si mentala a constiintei se afla intr-o legatura mult mai stransa decat se credea.
Un mare accent este pus pe necesitatea unei activitati fizice. Desi este adevarat ca oamenii au nevoie de miscare si exercitii fizice pentru a fi sanatosi, activitatea fizica nu este suficienta. Este necesar sa existe miscare si pe plan mental si emotional. Oameni au nevoie sa gandeasca si sa simta, pentru a putea fi fiinte umane intregi.
Modul nostru modern de viata nu doar ca distruge capacitatea nostra de a efectua exercitii fizice, dar de asemenea si abilitatiile noastre de a simti si de a gandi. Programul nostru zilnic ne lasa putin timp pentru a gandi pentru noi insine. Se pare ca in loc sa ne oferim spatiul de care avem nevoie pentru a ne putea simti si elibera emotiile, cadem cu usurinta prada lor si ne incurcam in ele, avand la indemana solutii care ne permit doar sa invatam sa traim cu aceste disfunctii si nu sa le rezolvam.
Vindecarea obezitatii
Asa cum am vazut in acest articol, obezitatea este o conditie cauzata de factori multipli. Am schitat o imagine care difera considerabil de miturile comun acceptate si conceptiile gresite referitoare la obezitate. In sumar:
1. Obezitatea este o conditie ce implica subnutritia si deficiente nutritive majore.
2. Obezitatea apare ca urmare a unor disfunctii a sistemului digestiv datorate unui regim alimentar saracacios, urmat o lunga perioada de timp.
3. Obezitatea este sustinuta de un sistem endocrin dezechilibrat ca urmare a consumului de uleiuri vegetale prelucrate, zahar, hormoni artificiali si toxine provenite din mediul inconjurator.
4. Obezitatea isi are radacinile in dependente, stari de depresie si inertie mentala si emotionala.
Obezitatea este asociata cu evitarea alimentelor care ar fi de fapt benefice, cum ar fi grasimile provenite de la animale sanatoase si proteinele. Solutia prescrisa in mod comun, de "a manca mai putin si a face mai multe exercitii fizice" in general esueaza deoarece nu se adreseaza nici uneia dintre cauzele fundamentale enumerate mai sus.
Daca dorim sa depasim obezitatea, fiecare persoana trebuie sa apeleze la puterea de decizie pe care o are la dispozitie si sa se decida din nou asupra modului in care doreste sa traiasca. Fiecare dintre noi avem de mai multe ori pe zi posibilitatea de a alege o viata plina de sanatate sau o viata plina de boli. A ne asuma aceasta putere de decizie si a o utiliza pe deplin este lucrul de care avem nevoie cu disperare.
David Zeoli este doctor in naturopatie si acupunctura, cu sediul in Santa Fe, New Mexico, SUA. El si-a sustinut doctoratul in naturopatie si masteratul in medicina orientala la Colegiul National de Medicina Naturopata (National College of Naturopathic Medicine) din Portland, Oregon. Dupa obtinerea autorizatiilor necesare, a lucrat in mai multe clinici din SUA. Articolul sau "Bolile dentare, o plaga a societatii moderne" a fost publicat in NEXUS, anul II, nr. 6.
[Articol extras din Nexus Magazine, Anul II, Numarul 8 (august - septembrie 2006)]
sursa: Active Information Media
www.aim.active.ws
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu