Vitamina B6 o gasesti sub forma de pudra alba, cristalina, stabila la caldura. Lumina naturala, prepararea, conservarea si rafinarea alimentelor duce la degradarea vitaminei B6.
Actiunile vitaminei B6, vitamina anticanceroasa:
- contribuie la procese metabolice si la functionarea normala a unor organe;
- produce energie in corp;
- este un stimulent muscular si un factor de crestere;
- produce anticorpi fiind antiinfectioasa (inclusiv anti-HIV);
- reduce spasmele musculare, amorteala muschilor, atenueaza greata;
- previne afectiunile cardiovasculare;
- eficienta in tratamentul diabetului si alcoolismului;
- ajuta la asimilarea in organism a proteinelor si lipidelor;
- protejeaza pielea, in special problemele dermato-venerice;
- actioneaza in sinteza adrenalinei si insulinei;
- contracareaza majoritatea simptomelor menstruale.
Alcoolul, pastilele contraceptive, cafeaua si tutunul sunt principalii antagonisti ai vitaminei B6.
Daca faci tratament cu antibiotice sau folosesti anticonceptionale e necesar sa-ti maresti doza de piridoxina.
Carenta vitaminei B6 duce la:
- convulsii, ameteli, anemie, tulburari vasomotorii, greata, varsaturi, leziuni cutanate, uscaciuni la nivelul gurii si la nivelul orificiilor nazale.
Dozele mari de piridoxina iti pot provoca inhibarea absorbtiei intestinale ale acesteia. De regula, excesul apare in cazul in care administrezi vitamina B6 de sinteza in special daca suferi de Parkinson si te tratezi cu Levodopa.
Dozele pe care ti le recomand sunt:
- copii-1,5mg, adolescenti-2,5mg, femei insarcinate sau care alapteaza-8mg, adulti-3mg.
Principalele surse naturale ale piridoxinei le ai in:
- lactate: lapte de vaca, iapa, capra, bivolita, lapte matern, branza, iaurt, smantana, zer, lapte batut;
- galbenus si albus de ou, ou de gaina intreg;
- cereale: tarate de grau, ovaz, orz, mei, porumb, orez, grau, secara, gris, faina integrala a acestor cereale;
- legume: cartofi, morcovi, patrunjel, telina, hrean, gulie, sfecla rosie, ridichi, varza, broccoli, praz, spanac, conopida, ceapa, soia, linte, fasole, salata, cicoare, varza murata, ardei iute, dovlecei, vinete, rosii, castraveti, mazare, mac, ciuperci;
- fructe: mere, pere, piersici, caise, prune, stafide, coacaze, zmeura, struguri, afine, capsuni, mure, agrise, catina, macese, nuci, castane, arahide, alune, migdale, cocos, avocado, banane, curmale, smochine, pepene, ananas, mandarine, lamai, portocale, masline verzi;
- alte surse: drojdie de bere uscata, drojdie alimentara presata, polen, miere, laptisor de matca, melasa.
Plantele care contin vitamina B6 si ti le recomand sunt:
- frunze de: asmatui, creson, pelin;
- fructe de anason;
- partea aeriana de la nasturel si lucerna;
- seminte si ulei din seminte de arbore de cacao.
Cel mai bogat continut de piridoxina il gasesti in drojdia de bere uscata care contine cca 8-10mg/100gr, drojdia alimentara are cca 4-6mg/100gr. Urmeaza apoi soia, ovazul si taratele de grau cu un continut de cca 1-1,5mg/100gr. Alte alimente care contin piridoxina sunt: orz, mei, germeni de grau, linte, naut, avocado care contin cca 0,5-1mg/100mg.
sursa: venus.org.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu