Un exemplu de fragilitatea vasculara este dat de capilarele se sparg la eforturi minime precum suflarea nasului sau strănutul.
Fragilitatea vasculara se prezinta in mod vizual ca mici vase de sange cu aspecte de vinisoare rosii.
Fragilitatea vasculara este cel mai des intalnita la femei, ca si celulita.
Fragilitatea vasculara, in cele mai multe cazuri, este genetica (95% din cazuri sunt ereditare), adica se mosteneste de la cineva din familie.
Fragilitatea vasculara este mai mult inestetica decat grava. Totusi, aceasta problema este de-a dreptul periculoasa, cand este vorba despre vase de sange importante. Spargerea unui vas de sange (din zona creierului, de exemplu) se numeste accident vascular si poate duce la tulburari extrem de grave, mergand pana la paralizia partiala sau chiar la moarte. Toate aceste probleme generate de fragilitatea vasculara pot fi prevenite insa si, de asemenea, pot fi corectate cu ajutorul terapiei naturiste.
Pentru fragilitatea capilara, cauzele pot fi locale ( capilare cu perete fragil, sensibil) sau sistemice ( generale). In cazul unor afectiuni sistemice, teleangiectazia ( spargerea vaselor la distanta fata de focarul bolii) poate fi prevenita doar prin tratarea afectiunii care a generat problema.
Preventiv poti se poate adopta o conduita de viata care sa "crute" vasele de sange. Nu stati mult in picioare, evitati schimbarile bruse de temperatura, nu faceti dusuri sau bai fierbinti.
O cauză frecventă a sângerărilor nazale la adulţi şi mai puţin periculoasă este fragilitatea capilară crescută pe care unele persoane fie au moştenit-o, fie au dobândit-o în urma unei rinite cronice sau unei sinuzite.
Exista situatii in care fragilitatea vasculara apare brusc, la o anumita varsta, fara ca persoana in cauza sa o fi mostenit din familie. In aceste cazuri, se impune vizita de urgenta la medic.
Aceste semne externe pot sa tradeze inclusiv o lipsa acuta de vitamina C sau K din alimentatie.
Administrarea de vitamina C poate atenua fragilitatea capilară. Dacă aceasta nu are efect, se pot lua tratamente specifice care cresc rezistenţa capilarelor, dar numai la indicaţia unui medic.
Iata cateva ajutoare de nadejde in acest sens, care vor completa tratamentul dat de medic:
Soia - boabele acestei leguminoase sunt foarte bogate in aminoacizi esentiali, care ajuta la refacerea vaselor de sange, la mentinerea tineretii si elasticitatii acestora. Se recomanda consumul de soia naturala (nemodificata genetic si neprelucrata chimic) zilnic, in cure de minimum 2 luni, timp in care se consuma macar 70 de grame pe zi.
Hrisca - este o cereala pe care o gasim in magazinele naturiste, extrem de bogata in rutina, o substanta care ajuta la consolidarea vaselor de sange. Persoanele care s-au confruntat cu accidente vasculare sau la care vasele capilare se sparg cu usurinta, producand acele invinetiri specifice, ar trebui sa consume sistematic hrisca. Aceasta se poate manca dimineata, inmuiata in lapte, sau cu sucuri de fructe (in locul fulgilor de cereale), cate 6-7 linguri pe zi.
Polenul de albine - doua lingurite pe zi de polen de albine, ingerat ca atare sau, pentru cei mai sensibili, amestecat cu miere, este o garantie a cresterii rezistentei vaselor de sange. Studii facute in Spania, Franta si Statele Unite pe pacienti care suferisera accidente vasculare au aratat ca cei care consuma polen de albine sunt de 2 ori mai putin predispusi la recidive fata de cei din lotul martor.
Vitamina A - are, de asemenea, un rol esential in consolidarea vaselor de sange. O gasim in sucul de morcovi (din care se va bea un pahar pe zi) sau in uleiul de catina (din care se iau 30 de picaturi de doua ori pe zi).
Uleiurile presate la rece - contin asa numitii acizi grasi polinesaturati, care sunt un adevarat medicament pentru vasele de sange. Aceste uleiuri sunt recomandate mai ales persoanelor care au valori ridicate ale colesterolului, care au consumat sau consuma regulat carne, prajeli sau margarina. Se recomanda consumul prioritar de salate de cruditati, asezonate din belsug cu ulei de masline presat la rece, de floarea soarelui, de soia, de susan sau de palmier.
Tinctura de leurda
Se obtine din frunzele de leurda, al carei nume latin este Allium ursinum (usturoiul ursului), pentru ca s-a observat ca ursii o consuma ca medicament, imediat ce ies din hibernare. Popular este numita si "usturoita", pentru ca frunzele si tulpinile sale au un gust si un miros puternic de usturoi, cu care de altfel este si ruda din punct de vedere botanic. In urma studiilor efectuate in laboratoarele din Germania, Elvetia, Austria, a fost declarata "Planta anului 1995", datorita exceptionalelor sale efecte asupra inimii si vaselor de sange. Administrata sub forma de tinctura, leurda are efecte antiagregante plachetare, impiedicand formarea cheagurilor de sange, si fluidifiante sanguine, fiind asadar un tratament de prima mana contra tromboflebitei. Leurda este foarte bogata si in adenozina, o substanta care are un rol esential in reducerea colesterolului, in mentinerea flexibilitatii si permeabilitatii vaselor de sange, in impiedicarea formarii trombilor, in scaderea tensiunii arteriale. Astfel, leurda este, pe termen lung, adjuvantul ideal pentru fragilitatea vasculara, a aterosclerozei, a hipertensiunii si a altor boli cardiovasculare.
Tinctura de leurda se obtine din frunze proaspete de leurda, care se taie cat mai fin si se pun intr-un borcan de sticla cu filet, pana acesta se umple pe trei sferturi. Deasupra se adauga alcool alimentar de saptezeci de grade, cat sa le acopere, dupa care borcanul se inchide ermetic. Se lasa sa macereze vreme de zece zile la temperatura camerei, timp in care se agita recipientul de 2-3 ori pe zi. Preparatul obtinut se filtreaza, tragandu-se in sticle mici, care vor fi pastrate inchise ermetic, in locuri intunecoase si racoroase. Se administreaza cate o lingurita de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 4-6 ori pe zi, in cure de minimum trei luni.
Semintele de struguri sau ulei din semintele de struguri - sunt recomandate pentru fragilitatea capilara si fragilitatea vasculara in general. Substantele din semintele de struguri au o actiune antioxidanta puternica, asigurand o protectie a celulelor din compozitia peretilor vaselor de sange la actiunea radicalilor liberi si mentinand sau restabilind in buna masura elasticitatea vaselor sanguine. O cura de sase luni, in care se consuma zilnic 3-4 linguri din acest ulei, duce la reducerea semnificativa a suprafetelor cu echimoze produse de fragilitatea capilara si previne accidentele vasculare (eventual recidiva acestora).
Folosirea constanta a uleiului de samburi de struguri in salate, care vor fi consumate zilnic, este suficienta pentru evitarea unor boli vasculare, cum ar fi arterioscleroza, fragilitatea vasculara sau arterita. Aceasta pentru ca uleiul de struguri contine substante (asa-numitele grasimi nesaturate) care ajuta la mentinerea tineretii si elasticitatii vasculare, precum si substante care impiedica procesele degenerative ale vaselor de sange.
Sursa: sfaturipentrusanatate.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu