Ce inseamna calorie? Organsimul nostru poate fi asemanat unei mari uzini complexe. Pentru a functiona (crestere, mentinere si renasterea celulelor), acesta are nevoie de energie. Aceasta energie este exprimata in kilojuli sau in kilocalorii si o gasim doar in alimente. De fapt, fiecare aliment contine diferiti nutrimenti (proteine, lipide, glucide), in proportii variabile care ii dau valoarea sa energetica. Micronutrimentii (vitamine, minerale si oligoelemente), apa si fibrele nu au calorii. 1g de proteine = 4 Kcal, 1g de glucide= 4 Kcal, 1g de lipide = 9 Kcal. Acest lucru explica de ce un aliment care contine multe lipide are mai multe calorii decat un aliment care contine multe glucide sau proteine, de exemplu. Atunci cand consumati mai multe calorii decat poate sa arda corpul (de la 1800 la 2200 de calorii pentru o femeie, in medie in functie de activitate), va ingrasati.
Care sunt alimentele slabe in calorii? Ca sa stim care sunt acestea, trebuie sa cunoastem densitatea energetica a fiecarui aliment, adica numarul de calorii pe care il aduce pentru 100g. Aceasta este foarte variabila in functie de compozitia alimentelor (proteine, lipide, glucide), dar si in functie de cata apa si fibre contin, care, chiar daca nu au calorii, influenteaza greutatea si volumul alimentelor. Astfel, uleiul contine 100% lipide, are 900 kcal/100g, in timp ce dovlecelul care contine 90% apa, 2,5% glucide si 1,4% fibre, nu are decat 13kcal/100g, aproape de 90% mai putin! In general, putem spune ca cu cat un aliment este mai bogat in apa si in fibre, cu atat densitatea sa energetica este mai slaba. Invers, cu cat un aliment contine mai multe grasimi (lipide), cu atat densitatea sa energetica creste.
Pornind de la tabelul urmator veti putea stabili un clasament al alimentelor in functie de densitatea lor energetica:
Categoria de alimente
|
De la cel mai putin caloric la cel mai
caloric
|
Fructe si legume
|
Salata verde, castraveti,rosie,ciuperci, ardei,
capsuna
Morcov, portocala, cartof, porumb |
Produse cerealiere
|
Paste, paine integrala, musli,croissant
|
Lactate
|
Smantana, iaurt, branza, mozzarella, cammenbert,
ementaler
|
Carne si mezeluri
|
Sunca degresata, piept de pui, carne de vitel/vita,
porc
|
Peste
|
Limba de mare, somon, somon fume, pastrav, ton,
hering
|
Cateva exemple de legume verzi slabe in calorii:
- Castraveti: 15 calorii pentru 100g.
- Andive:15 calorii pentru 100g.
- Dovlecei : 17 calorii pentru 100g.
- Laptuca : 22 calorii pentru 100g
- Spanac/Marar: 25 calorii pentru 100g.
- Vanata: 27 calorii pentru 100g.
- Fasole verde: 35 calorii pentru 100g.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu